https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/jahody_0.JPG?itok=dhYip9zt

Zdraví skryté v potravinách

Rezervace
Anotace

Má současná západní populace nezdravé stravovací návyky? Jak je na tom se životosprávou? Asi tušíte, že to nebude nijak slavné. Dobrá zpráva ale je, že si můžeme výrazně pomoci, stačí se trošku víc dívat kolem sebe. Celá řada potravin obsahuje totiž látky, které nás mohou chránit před různým typem onemocnění. Významnými složkami potravin jsou například antioxidanty, o těch všichni slýcháme spoustu věcí, ale málokdo ví, co si pod pojmem antioxidant představit a co taková látka vlastně umí. Ve svém kurzu vám problematiku antioxidantů přiblížím.
A nezůstanu jen u teorie, uvedu také příklady potravin, které tyto bioaktivní látky obsahují. Možná vás překvapí, kde všude tyto důležité látky najdete. Existují i druhy ovoce, které nejsou úplně tradiční, přitom jsou plné „zdravých“ látek a máte je přímo u nosu.

Průběh

V kurzu se dovíte zejména jakým způsobem stravovací návyky a nesprávná životospráva ovlivňují zdraví. Jak lze tyto rizikové faktory eliminovat a co se může stát, pokud je eliminovat nezvládnete. Jelikož je jedním z rizikových faktorů v Evropě nízká spotřeba ovoce a zeleniny, bude vysvětleno, jakým způsobem se na zdraví může podílet právě tato komodita a jaké nutričně cenné látky obsahuje. Navíc bude rozšířena problematika netradičních druhů ovocných plodin právě s významnými obsahy bioaktivních látek, zejména antioxidantů.

Délka

60 minut

Ústav analýzy a chemie potravin

Další kurzy

  • Fyzika
Na začátku každého výrobku je myšlenka, která se rodí v hlavě konstruktéra. Co všechno se musí stát, aby ji bylo možné zhmotnit? Jaké jsou limity konstrukčních a výrobních možností? Jakým způsobem se konstruktér podílí na výrobě vlastní součástky?
  • Fyzika
Dřímá ve vás myšlenka, proč má únor jen 28 dní? A co je důvodem, že některý měsíc má dnů 30 a jiný 31? Objevte taje našeho kalendáře.
  • Chemie
  • Biologie
Je pravda, že cukr je bílý jed? Jsou biopotraviny zdravější? Jaké mýty o potravinách kolují a co je na nich pravdy?