Čokoládový muffin s moučným červem, tvarohový řez s kobylkou, červí salátek. Zdá se vám to poněkud neatraktivní? Opak je pravdou!
Jídelníček Čechů zažívá v posledním období mnoho změn a ve využití netradičních potravin doslova revoluci. Jedlý hmyz se od roku 2018 stává i po právní stránce novou potravinou a řadí se mezi hospodářská zvířata. Potemník moučný, potemník brazilský nebo cvrček stepní poskytuje zajímavé vlastnosti nejen z nutričního hlediska, ale také po senzorické stránce. V rámci přednášky se dozvíte, které druhy hmyzu jsou vhodné ke konzumaci, zjistíte něco o jejich nutričních hodnotách a termické úpravě.
Pozor. Po absolvování přednášky dost možná popřemýšlíte o změně jídelníčku.
Dozvíte se pár slov o entomofágii, jak vznikla a proč je to aktuálně oblíbené téma. Zmíníme výhody i nevýhody, nutriční vlastnosti, rizika a dostanete i návod na přípravu. Zjistíme, jak se na jedlý hmyz dívá současná legislativa, a to nejlepší nakonec – trocha experimentování!
Nebudeme si jen povídat, budeme i ochutnávat. Co myslíte, najdou vaši studenti odvahu? V rámci hmyzího menu podáváme například potemníka brazilského v čokoládě, perník s přídavkem jedlého hmyzu, ovocný kelímek s jedlým hmyzem, praženého potemníka moučného s různými dipy a v létě třeba smetanovou zmrzlinu s hmyzí posypkou.
90 min.
45 min. (přednáška) + 45 min. (degustace)
Líbí se vám tento kurz?
Další kurzy
- Biologie
- Chemie
- Chemie
- Biologie
- Experiment