https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/Brouci%20na%20tal%C3%AD%C5%99i%20%282%29.jpg?itok=0Z8Iywa7

Jak chutná hmyz

Rezervace
Anotace

Čokoládový muffin s moučným červem, tvarohový řez s kobylkou, červí salátek. Zdá se vám to poněkud neatraktivní? Opak je pravdou!

Jídelníček Čechů zažívá v posledním období mnoho změn a ve využití netradičních potravin doslova revoluci. Jedlý hmyz se od roku 2018 stává i po právní stránce novou potravinou a řadí se mezi hospodářská zvířata. Potemník moučný, potemník brazilský nebo cvrček stepní poskytuje zajímavé vlastnosti nejen z nutričního hlediska, ale také po senzorické stránce. V rámci přednášky se dozvíte, které druhy hmyzu jsou vhodné ke konzumaci, zjistíte něco o jejich nutričních hodnotách a termické úpravě.

Pozor. Po absolvování přednášky dost možná popřemýšlíte o změně jídelníčku.

Průběh

Dozvíte se pár slov o entomofágii, jak vznikla a proč je to aktuálně oblíbené téma. Zmíníme výhody i nevýhody, nutriční vlastnosti, rizika a dostanete i návod na přípravu. Zjistíme, jak se na jedlý hmyz dívá současná legislativa, a to nejlepší nakonec – trocha experimentování!

Experiment

Nebudeme si jen povídat, budeme i ochutnávat. Co myslíte, najdou vaši studenti odvahu? V rámci hmyzího menu podáváme například potemníka brazilského v čokoládě, perník s přídavkem jedlého hmyzu, ovocný kelímek s jedlým hmyzem, praženého potemníka moučného s různými dipy a v létě třeba smetanovou zmrzlinu s hmyzí posypkou.

Délka

90 min.

45 min. (přednáška) + 45 min. (degustace) 

Ústav analýzy a chemie potravin

Další kurzy

  • Biologie
Země poskytla člověku veškeré zdroje, které potřeboval ke svému vývoji a k životu. Vážíme si toho dostatečně? Je planeta schopna uživit lidstvo i v budoucnu?
  • Chemie
Každý den se setkáváme s výrobky, které nás i naši domácnost zkrášlují, čistí a blýskají novotou. Jakou roli v jejich funkci hraje schopnost tvořit pěnu?
  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Odpady ze zvířat jako užitečný zdroj surovin? K čemu lidem slouží vedlejší bílkovinné produkty potravinářského průmyslu?