https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/croissanty_0.jpg?itok=4nS7sTy-

Jak se vyznat v pečivu?

Rezervace
Anotace

Pečivo patří mezi potraviny, které se člověk naučil vyrábět nejdříve. Provází nás na každém kroku od útlého dětství do stáří. Na pultech obchodů na nás čeká nepřeberné množství různých druhů pečiva. Jak si ale vybrat to pravé? Světlé, tmavé, celozrnné, grahamové nebo snad radši bezlepkové? Jaké pečivo bychom vlastně měli jíst? Jsou tmavé rohlíky zdravější než ty světlé? Je možné zhubnout jen díky výměně běžného pečiva za to bezlepkové? V čem se jednotlivé druhy pečiva liší a jakou mají nutriční hodnotu? Je možné se to v tom vyznat?

Průběh

V úvodu kurzu se budu věnovat  charakteristice jednotlivých typů pečiva, jejich historii a způsobu výroby. V další části pak budeme mluvit o rozdílech mezi různými druhy pečiva, o surovinách, ze kterých se vyrábí a také o jejich nutriční hodnotě. Dozvíte se, co to vůbec nutriční hodnota je, co je glykemický index a zkusíme nutriční hodnotu základních typů pečiva zhodnotit a srovnat. Po absolvování kurzu byste měli mít aspoň trošku jasno v tom, co si kupujete.

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Fyzika Technika
Dřímá ve vás myšlenka, proč má únor jen 28 dní? A co je důvodem, že některý měsíc má dnů 30 a jiný 31? Objevte taje našeho kalendáře.
  • Chemie
  • Fyzika Technika
  • Experiment
Protony, elektrony, miony. Je možné tyto neviditelné částice pozorovat na vlastní oči? S pomocí naší mlžné komory se k tomu aspoň přiblížíme.
  • Biologie
  • Chemie
Využití biotechnologií v potravinářství je poměrně známé. Biotechnologie se ale dostávají i do oblastí, kde byste je nečekali.