https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/croissanty_0.jpg?itok=4nS7sTy-

Jak se vyznat v pečivu?

Rezervace
Anotace

Pečivo patří mezi potraviny, které se člověk naučil vyrábět nejdříve. Provází nás na každém kroku od útlého dětství do stáří. Na pultech obchodů na nás čeká nepřeberné množství různých druhů pečiva. Jak si ale vybrat to pravé? Světlé, tmavé, celozrnné, grahamové nebo snad radši bezlepkové? Jaké pečivo bychom vlastně měli jíst? Jsou tmavé rohlíky zdravější než ty světlé? Je možné zhubnout jen díky výměně běžného pečiva za to bezlepkové? V čem se jednotlivé druhy pečiva liší a jakou mají nutriční hodnotu? Je možné se to v tom vyznat?

Průběh

V úvodu kurzu se budu věnovat  charakteristice jednotlivých typů pečiva, jejich historii a způsobu výroby. V další části pak budeme mluvit o rozdílech mezi různými druhy pečiva, o surovinách, ze kterých se vyrábí a také o jejich nutriční hodnotě. Dozvíte se, co to vůbec nutriční hodnota je, co je glykemický index a zkusíme nutriční hodnotu základních typů pečiva zhodnotit a srovnat. Po absolvování kurzu byste měli mít aspoň trošku jasno v tom, co si kupujete.

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Chemie
  • Fyzika
  • Biologie
Proteiny hrají klíčovou roli ve fungování organismů, některé slouží buňkám jako přepravci nákladů a fungují podobně jako spalovací motory automobilů.
  • Chemie
  • Biologie
Je pravda, že cukr je bílý jed? Jsou biopotraviny zdravější? Jaké mýty o potravinách kolují a co je na nich pravdy?
  • Chemie
  • Fyzika
Běžné oblečení, funkční prádlo, neprůstřelné vesty ale i technické tkaniny. Tady všude se potkáte s polymerními vlákny. Jaké jsou jejich vlastnosti, výhody a nevýhody?