https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/croissanty_0.jpg?itok=4nS7sTy-

Jak se vyznat v pečivu?

Rezervace
Anotace

Pečivo patří mezi potraviny, které se člověk naučil vyrábět nejdříve. Provází nás na každém kroku od útlého dětství do stáří. Na pultech obchodů na nás čeká nepřeberné množství různých druhů pečiva. Jak si ale vybrat to pravé? Světlé, tmavé, celozrnné, grahamové nebo snad radši bezlepkové? Jaké pečivo bychom vlastně měli jíst? Jsou tmavé rohlíky zdravější než ty světlé? Je možné zhubnout jen díky výměně běžného pečiva za to bezlepkové? V čem se jednotlivé druhy pečiva liší a jakou mají nutriční hodnotu? Je možné se to v tom vyznat?

Průběh

V úvodu kurzu se budu věnovat  charakteristice jednotlivých typů pečiva, jejich historii a způsobu výroby. V další části pak budeme mluvit o rozdílech mezi různými druhy pečiva, o surovinách, ze kterých se vyrábí a také o jejich nutriční hodnotě. Dozvíte se, co to vůbec nutriční hodnota je, co je glykemický index a zkusíme nutriční hodnotu základních typů pečiva zhodnotit a srovnat. Po absolvování kurzu byste měli mít aspoň trošku jasno v tom, co si kupujete.

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
Využití biotechnologií v potravinářství je poměrně známé. Biotechnologie se ale dostávají i do oblastí, kde byste je nečekali.
  • Fyzika
Narodil se Ježíš Kristus opravdu v 1. roce po Kristu? Jaký astronomický úkaz se odehrál na tehdejší obloze?
  • Fyzika
Staroměstský orloj denně přitahuje pozornost tisíců návštěvníků Prahy. Defilující figurky apoštolů přitom představují tu nejméně zajímavou část.