https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/POTRAVINY%20A%20V%C3%9D%C5%BDIVA_NL_0.jpeg?itok=K_OtyXfw

Řekni mi co jíš

Rezervace
Anotace

Jste to, co jíte. Výživa ovlivňuje vaše zdraví, aktivitu i vaši náladu. Jak ale hodnotit výživu člověka? A děláme to vždy správně? Zkusme se společně zorientovat v základních pojmech a pak se můžeme pustit do analyzování. Chcete vědět, jak se liší nutriční standard (také referenční dávka či hodnota) od obecného nutričního doporučení a doporučení založeného na skupinách potravin? A z čeho vycházíme při sestavení jídelníčku dle zásad racionální výživy? Je velký rozdíl mezi jídelníčkem silového a vytrvalostního sportovce? Proč některé potraviny zařazujeme do našeho jídelníčku pravidelně a některým se snažíme vyhýbat? Je správné používat kilokalorie nebo kilojouly? 

Průběh

V úvodu si projdeme základní pojmy z výživy člověka - výživová doporučení, referenční hodnoty pro příjem živin, bazální energetický výdej, denní příjem energie určený dle pohlaví, věku, pracovní zátěže, případně fyziologické situace. 

Ukážeme si, jak správně sestavit a vyhodnotit váš plán stravy, tedy váš jídelníček. V případě umístění v počítačové učebně si přímo na místě vyhodnotíte v programu NutriData svůj přinesený jídelníček. Uvidíte grafické vyhodnocení svého denního příjmu základních živin, tedy sacharidů, bílkovin a tuků spolu s příjmem vitaminů a minerálních látek. Zjistíte, zda je příjem energie vzhledem k vašemu indexu tělesné hmotnosti dostatečný, či nedostatečný. Uvidíte také, jak určité potraviny ovlivňují váš celkový energetický příjem.

Experiment

V tomto kurzu nebudete jen poslouchat, ale zkusíte si sestavit svůj jídelníček.

Délka

45 minut, 60 minut

Ústav analýzy a chemie potravin

Další kurzy

  • Chemie
  • Biologie
Technologie jsou jídlo a bez nich bychom měli hlad. Komu bychom měli děkovat před každým jídlem?
  • Biologie
Jaký byl jídelníček běžných lidí za první republiky a po druhé světové válce? Bylo tehdejší stravování skutečně zdravější, než je to dnešní?
  • Chemie
  • Biologie
Je pravda, že cukr je bílý jed? Jsou biopotraviny zdravější? Jaké mýty o potravinách kolují a co je na nich pravdy?