Jste to, co jíte. Výživa ovlivňuje vaše zdraví, aktivitu i vaši náladu. Jak ale hodnotit výživu člověka? A děláme to vždy správně? Zkusme se společně zorientovat v základních pojmech a pak se můžeme pustit do analyzování. Chcete vědět, jak se liší nutriční standard (také referenční dávka či hodnota) od obecného nutričního doporučení a doporučení založeného na skupinách potravin? A z čeho vycházíme při sestavení jídelníčku dle zásad racionální výživy? Je velký rozdíl mezi jídelníčkem silového a vytrvalostního sportovce? Proč některé potraviny zařazujeme do našeho jídelníčku pravidelně a některým se snažíme vyhýbat? Je správné používat kilokalorie nebo kilojouly?
V úvodu si projdeme základní pojmy z výživy člověka - výživová doporučení, referenční hodnoty pro příjem živin, bazální energetický výdej, denní příjem energie určený dle pohlaví, věku, pracovní zátěže, případně fyziologické situace.
Ukážeme si, jak správně sestavit a vyhodnotit váš plán stravy, tedy váš jídelníček. V případě umístění v počítačové učebně si přímo na místě vyhodnotíte v programu NutriData svůj přinesený jídelníček. Uvidíte grafické vyhodnocení svého denního příjmu základních živin, tedy sacharidů, bílkovin a tuků spolu s příjmem vitaminů a minerálních látek. Zjistíte, zda je příjem energie vzhledem k vašemu indexu tělesné hmotnosti dostatečný, či nedostatečný. Uvidíte také, jak určité potraviny ovlivňují váš celkový energetický příjem.
V tomto kurzu nebudete jen poslouchat, ale zkusíte si sestavit svůj jídelníček.
45 minut, 60 minut
Líbí se vám tento kurz?
Další kurzy
- Chemie
- Biologie
- Biologie
- Chemie
- Biologie