Anotace
Lepek je bílkovina. Kontroverzní bílkovina. Před pár desítkami let o něm věděla jen hrstka lidí, dnes o něm mluví téměř každý. Kolem nás je spousta informací o jeho škodlivosti, nebezpečnosti a nutnosti se před ním chránit. Najdou se však i informace o jeho nezastupitelné úloze při výrobě pečiva. Kde se lepek vzal? Je skutečně jiný, než býval dřív? Proč stále více lidí trpí po jeho konzumaci různými neduhy? Je bezlepkové pečivo zdravější než pšeničné? Zhubneme, když nahradíme pšeničné pečivo bezlepkovým?
Délka
45 minut
Líbí se vám tento kurz?
Další kurzy
- Fyzika Technika
Bez spousty plastových dílů a výrobků se neobejdeme, mnohé z nich jsou hodně sofistikované. Je těžké je kvalitně a efektivně vyrobit? Jak na to?
- Biologie
- Chemie
Některé potraviny obsahují nejen základní živiny, ale také látky, které nás mohou ochránit před různými typy onemocnění.
- Fyzika Technika
- Experiment
Čas zastavit nedokážeme, ale s pomocí vysokorychlostní kamery si s ním můžeme hrát. Jak tyto kamery fungují?