Anotace
Lepek je bílkovina. Kontroverzní bílkovina. Před pár desítkami let o něm věděla jen hrstka lidí, dnes o něm mluví téměř každý. Kolem nás je spousta informací o jeho škodlivosti, nebezpečnosti a nutnosti se před ním chránit. Najdou se však i informace o jeho nezastupitelné úloze při výrobě pečiva. Kde se lepek vzal? Je skutečně jiný, než býval dřív? Proč stále více lidí trpí po jeho konzumaci různými neduhy? Je bezlepkové pečivo zdravější než pšeničné? Zhubneme, když nahradíme pšeničné pečivo bezlepkovým?
Délka
45 minut
Líbí se vám tento kurz?
Další kurzy
- Chemie
- Biologie
Biopolymer, biodegradace, biomateriály. Výrazy, se kterými se dnes běžně potkáváme. Rozumíme jim?
- Fyzika Technika
Jak trnitá byla cesta od slunečních hodin k mobilu v kapse?
- Fyzika Technika
Jak se na různé povrchy dívají fyzici, chemici nebo biologové? Naprostou většinu dějů v přírodě určují především interakce probíhající na povrchu.