Anotace
Lepek je bílkovina. Kontroverzní bílkovina. Před pár desítkami let o něm věděla jen hrstka lidí, dnes o něm mluví téměř každý. Kolem nás je spousta informací o jeho škodlivosti, nebezpečnosti a nutnosti se před ním chránit. Najdou se však i informace o jeho nezastupitelné úloze při výrobě pečiva. Kde se lepek vzal? Je skutečně jiný, než býval dřív? Proč stále více lidí trpí po jeho konzumaci různými neduhy? Je bezlepkové pečivo zdravější než pšeničné? Zhubneme, když nahradíme pšeničné pečivo bezlepkovým?
Délka
45 minut
Líbí se vám tento kurz?
Další kurzy
- Biologie
Jaké tkáně a orgány už umíme vypěstovat, a proč neumíme udělat třeba umělé srdce?
- Biologie
- Chemie
- Fyzika Technika
Jak se vrchnímu konstruktérovi podařilo vytvořit tak dokonalé materiály a struktury? Umíme se dokonalostí inspirovat?
- Fyzika Technika
Od objevu dalekohledu uplynulo několik set let. Co viděl astronom v 17. století a co může vidět dnes?

