Anotace
Lepek je bílkovina. Kontroverzní bílkovina. Před pár desítkami let o něm věděla jen hrstka lidí, dnes o něm mluví téměř každý. Kolem nás je spousta informací o jeho škodlivosti, nebezpečnosti a nutnosti se před ním chránit. Najdou se však i informace o jeho nezastupitelné úloze při výrobě pečiva. Kde se lepek vzal? Je skutečně jiný, než býval dřív? Proč stále více lidí trpí po jeho konzumaci různými neduhy? Je bezlepkové pečivo zdravější než pšeničné? Zhubneme, když nahradíme pšeničné pečivo bezlepkovým?
Délka
45 minut
Líbí se vám tento kurz?
Další kurzy
- Chemie
Každý den se setkáváme s výrobky, které nás i naši domácnost zkrášlují, čistí a blýskají novotou. Jakou roli v jejich funkci hraje schopnost tvořit pěnu?
- Fyzika Technika
V roce 2018 byla schválena nová definice jednotek v soustavě SI založená na fixaci hodnot některých univerzálních konstant. Jaké jsou důvody této změny?
- Fyzika Technika
- Experiment
Ve vědě bychom jen těžce hledali obor, ve kterém není nutné měřit. V minulosti na spoustu věcí stačily smysly, dnes jsme ale úplně jinde.