https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/bread-1-1565525_0.jpg?itok=rSySuGw8

(Ne)bezpečný lepek

Rezervace
Anotace

Lepek je bílkovina. Kontroverzní bílkovina. Před pár desítkami let o něm věděla jen hrstka lidí, dnes o něm mluví téměř každý. Kolem nás je spousta informací o jeho škodlivosti, nebezpečnosti a nutnosti se před ním chránit. Najdou se však i informace o jeho nezastupitelné úloze při výrobě pečiva. Kde se lepek vzal? Je skutečně jiný, než býval dřív? Proč stále více lidí trpí po jeho konzumaci různými neduhy? Je bezlepkové pečivo zdravější než pšeničné? Zhubneme, když nahradíme pšeničné pečivo bezlepkovým?

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Fyzika Technika
Proč a jak se z původních drahých oděvů pořizovaných několikrát za život dospělo k hadříkům na jednu sezónu? Nahlédněme společně do historie odívání. 
  • Fyzika Technika
Bez spousty plastových dílů a výrobků se neobejdeme, mnohé z nich jsou hodně sofistikované. Je těžké je kvalitně a efektivně vyrobit? Jak na to?
  • Chemie
Jak propletený je příběh chemie s naším příběhem, příběhem lidstva? Vytvořili jsme chemii nebo chemie vytvořila nás?