https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/Brouci%20na%20tal%C3%AD%C5%99i%20%282%29.jpg?itok=0Z8Iywa7

Jak chutná hmyz

Rezervace
Anotace

Čokoládový muffin s moučným červem, tvarohový řez s kobylkou, červí salátek. Zdá se vám to poněkud neatraktivní? Opak je pravdou!

Jídelníček Čechů zažívá v posledním období mnoho změn a ve využití netradičních potravin doslova revoluci. Jedlý hmyz se od roku 2018 stává i po právní stránce novou potravinou a řadí se mezi hospodářská zvířata. Potemník moučný, potemník brazilský nebo cvrček stepní poskytuje zajímavé vlastnosti nejen z nutričního hlediska, ale také po senzorické stránce. V rámci přednášky se dozvíte, které druhy hmyzu jsou vhodné ke konzumaci, zjistíte něco o jejich nutričních hodnotách a termické úpravě.

Pozor. Po absolvování přednášky dost možná popřemýšlíte o změně jídelníčku.

Průběh

Dozvíte se pár slov o entomofágii, jak vznikla a proč je to aktuálně oblíbené téma. Zmíníme výhody i nevýhody, nutriční vlastnosti, rizika a dostanete i návod na přípravu. Zjistíme, jak se na jedlý hmyz dívá současná legislativa, a to nejlepší nakonec – trocha experimentování!

Experiment

Nebudeme si jen povídat, budeme i ochutnávat. Co myslíte, najdou vaši studenti odvahu? V rámci hmyzího menu podáváme například potemníka brazilského v čokoládě, perník s přídavkem jedlého hmyzu, ovocný kelímek s jedlým hmyzem, praženého potemníka moučného s různými dipy a v létě třeba smetanovou zmrzlinu s hmyzí posypkou.

Délka

90 min.

45 min. (přednáška) + 45 min. (degustace) 

Ústav analýzy a chemie potravin

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
Historie objevování DNA je nadmíru zajímavá. Jak byla objasněna struktura DNA a kdo za tím stojí?
  • Biologie
Životní podmínky se neustále mění. Jsme schopni držet krok se změnami prostředí a přizpůsobit se?
  • Fyzika
Od objevu dalekohledu uplynulo několik set let. Co viděl astronom v 17. století a co může vidět dnes?