Kravské, ovčí, kozí nebo snad velbloudí? Pořád je řeč o mléce, produktu mléčné žlázy samic savců během laktace. Mléko je základním zdrojem výživy pro mláďata, ale minimálně v případě člověka je také běžnou součástí jídelníčku dospělých jedinců. Pojďme se mu tedy trochu pověnovat i vědecky. Jaké je složení mléka a liší se u různých živočišných druhů? Co se děje s mlékem po nadojení a svozu do mlékárny? Budeme mluvit o základních mlékárenských ošetřeních, díky kterým se dostaneme až k finálnímu produktu, konzumnímu mléku. Uděláme si jasno v sortimentu mléka (rozdílná tepelná ošetření, obsah tuku) a nezapomeneme ani na význam mléka v lidské výživě.
V úvodu kurzu se budeme věnovat charakteristice mléka a jeho složení, mezidruhovým rozdílům a významu jednotlivých složek mléka (bílkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerální látky). Dalším tématem bude bezpečnost mléka, požadavky na syrové mléko a možnosti jeho prodeje. Pak už se dostaneme k „životnímu cyklu“ mléka, postupně projdeme svozem do mlékárny, základními mlékárenskými ošetřeními (deaerace, odstředění, homogenizace, egalizace, tepelné ošetření). V poslední části se budeme věnovat sortimentu mléka a rozdělíme si ho podle tepelného ošetření (mléka čerstvá a sterilovaná/UHT-ošetřená) a podle obsahu tuku.
45 min, 90 min
Líbí se vám tento kurz?
Další kurzy
- Chemie
- Biologie
- Biologie
- Chemie
- Biologie
- Fyzika Technika