https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/mleko_2_0.jpg?itok=0R-NUiqr

Od krávy po tetrapak

Rezervace
Anotace

Kravské, ovčí, kozí nebo snad velbloudí? Pořád je řeč o mléce, produktu mléčné žlázy samic savců během laktace. Mléko je základním zdrojem výživy pro mláďata, ale minimálně v případě člověka je také běžnou součástí jídelníčku dospělých jedinců. Pojďme se mu tedy trochu pověnovat i vědecky. Jaké je složení mléka a liší se u různých živočišných druhů? Co se děje s mlékem po nadojení a svozu do mlékárny? Budeme mluvit o základních mlékárenských ošetřeních, díky kterým se dostaneme až k finálnímu produktu, konzumnímu mléku. Uděláme si jasno v sortimentu mléka (rozdílná tepelná ošetření, obsah tuku) a nezapomeneme ani na význam mléka v lidské výživě.

Průběh

V úvodu kurzu se budeme věnovat charakteristice mléka a jeho složení, mezidruhovým rozdílům a významu jednotlivých složek mléka (bílkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerální látky). Dalším tématem bude bezpečnost mléka, požadavky na syrové mléko a možnosti jeho prodeje. Pak už se dostaneme k „životnímu cyklu“ mléka, postupně projdeme svozem do mlékárny, základními mlékárenskými ošetřeními (deaerace, odstředění, homogenizace, egalizace, tepelné ošetření). V poslední části se budeme věnovat sortimentu mléka a rozdělíme si ho podle tepelného ošetření (mléka čerstvá a sterilovaná/UHT-ošetřená) a podle obsahu tuku.

Délka

45 min, 90 min

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
Co jsou to antioxidanty? Jsou opravdu zdravé a chutné? Jak fungují a v jakých potravinách je najdeme?
  • Biologie
  • Chemie
Historie objevování DNA je nadmíru zajímavá. Jak byla objasněna struktura DNA a kdo za tím stojí?
  • Fyzika
Od historie úvah o existenci jiných světů, přes to, jak se hledají exoplanety, až k důležitosti skleníkového jevu při vzniku života.