https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/Myty_2_0.jpg?itok=3T3liSSj

Mýty o potravinách

Rezervace
Anotace

Zase to jídlo. Všichni ho potřebujeme, milujeme, občas i nesnášíme a taky si o něm myslíme spoustu věcí, které vůbec nemusí odpovídat realitě. Je pravda, že cukr je „bílý jed“? Měli bychom se vyhýbat lepku, mléku nebo máslu? Jak je to s obávaným glutamátem a dalšími éčky? Je špenát opravdu plný železa? Je hnědý cukr nutričně bohatší než rafinovaný? Jsou gumové bonbony dobré na klouby? Jsou vejce ve výživě zákeřná? Jsou rostlinné tuky vždy zdravější než živočišné? Jsou biopotraviny zdravější než ty konvenční? To všechno spolu rozebereme a zkusíme rozlousknout, co je pravda a co mýtus.

Průběh

Během tohoto kurzu si projdeme mýty a tvrzení, která se dotýkají téměř všech skupin potravin. První mýty, které nakousneme, budou ze světa mléka a mléčných výrobků, pak se přesuneme k masným výrobkům, pečivu, tukům a olejům, cukru a cukrovinkám. Pokračovat budeme s mýty o ovoci a zelenině, nebo vejcích. A na závěr se podíváme na éčka a biopotraviny.

Délka

45 min, 90 min

Další kurzy

  • Biologie
  • Fyzika Technika
Chceme-li pochopit principy většiny přírodních jevů, neobejdeme se bez fyziky.
  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Současná věda je k alchymii velmi kritická. Lze na ni ale také nahlížet jako na předchůdkyni dnešní chemie a vědy obecně.
  • Chemie
  • Biologie
Psychedelika mají schopnost navozovat změny vnímání, myšlení, vědomí či emocí. Jak se z uvažovaných léčiv staly zakázané látky?