https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/Myty_2_0.jpg?itok=3T3liSSj

Mýty o potravinách

Rezervace
Anotace

Zase to jídlo. Všichni ho potřebujeme, milujeme, občas i nesnášíme a taky si o něm myslíme spoustu věcí, které vůbec nemusí odpovídat realitě. Je pravda, že cukr je „bílý jed“? Měli bychom se vyhýbat lepku, mléku nebo máslu? Jak je to s obávaným glutamátem a dalšími éčky? Je špenát opravdu plný železa? Je hnědý cukr nutričně bohatší než rafinovaný? Jsou gumové bonbony dobré na klouby? Jsou vejce ve výživě zákeřná? Jsou rostlinné tuky vždy zdravější než živočišné? Jsou biopotraviny zdravější než ty konvenční? To všechno spolu rozebereme a zkusíme rozlousknout, co je pravda a co mýtus.

Průběh

Během tohoto kurzu si projdeme mýty a tvrzení, která se dotýkají téměř všech skupin potravin. První mýty, které nakousneme, budou ze světa mléka a mléčných výrobků, pak se přesuneme k masným výrobkům, pečivu, tukům a olejům, cukru a cukrovinkám. Pokračovat budeme s mýty o ovoci a zelenině, nebo vejcích. A na závěr se podíváme na éčka a biopotraviny.

Délka

45 min, 90 min

Další kurzy

  • Fyzika Technika
Od historie úvah o existenci jiných světů, přes to, jak se hledají exoplanety, až k důležitosti skleníkového jevu při vzniku života.
  • Biologie
  • Experiment
Jste to co jíte. Výživa ovlivňuje vaše zdraví, aktivitu i náladu. Jak si ale sestavit správný jídelníček?
  • Biologie
  • Chemie
Změna klimatu, plasty, jedy,… Je to vážně tak zlé? Jak se vyvíjel vztah člověka a přírody a jak jsme se vlastně dostali tam, kde jsme dnes? A je z toho nějaká cesta ven a dál?