https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/IMG_8778.jpg?itok=deYWqpyL

Udržitelné potravinářství: zpracování odpadního kolagenu

Rezervace
Anotace

Máte rádi želé bonbóny? Taky vás někdy zaujala reklama na kosmetické přípravky pro dokonalé vlasy a pleť bez vrásek? Nebo na kloubní výživu, díky které i člověk pokročilejšího věku údajně dokáže běhat jako kamzík? Co mají tyto produkty společného a jak se získávají důležité suroviny pro jejich výrobu? Na to odpoví přednáška Od pařátků ke kolagenu.

Průběh

Na první pohled nevábný odpad, na druhý velmi užitečný zdroj surovin pro výrobky v potravinářství, farmacii, kosmetice nebo medicíně. Řeč je o odpadních produktech, které vznikají při zpracovávání hospodářských zvířat. Během přednášky se seznámíte s druhy takových vedlejších bílkovinných produktů potravinářského průmyslu, jejich zpracováním a dalším využitím při výrobě věcí, s nimiž se všichni setkáváme v každodenním životě.

Experiment

Posluchači si budou moct osahat vzorky surovin i produkty z nich vyrobené. V případě delšího časového prostoru lze promítnout video vizualizovaného experimentu.

Délka

60 minut. Lze podle potřeby zkrátit na 45 minut či prodloužit na jiný časový úsek.

Ústav inženýrství polymerů

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
Změna klimatu, plasty, jedy,… Je to vážně tak zlé? Jak se vyvíjel vztah člověka a přírody a jak jsme se vlastně dostali tam, kde jsme dnes? A je z toho nějaká cesta ven a dál?
  • Biologie
  • Chemie
Některé potraviny obsahují nejen základní živiny, ale také látky, které nás mohou ochránit před různými typy onemocnění.
  • Chemie
  • Fyzika Technika
Žijeme v době plastové? Co stojí za úspěchem a širokým využitím těchto materiálů?