https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/IMG_8778.jpg?itok=deYWqpyL

Udržitelné potravinářství: zpracování odpadního kolagenu

Rezervace
Anotace

Máte rádi želé bonbóny? Taky vás někdy zaujala reklama na kosmetické přípravky pro dokonalé vlasy a pleť bez vrásek? Nebo na kloubní výživu, díky které i člověk pokročilejšího věku údajně dokáže běhat jako kamzík? Co mají tyto produkty společného a jak se získávají důležité suroviny pro jejich výrobu? Na to odpoví přednáška Od pařátků ke kolagenu.

Průběh

Na první pohled nevábný odpad, na druhý velmi užitečný zdroj surovin pro výrobky v potravinářství, farmacii, kosmetice nebo medicíně. Řeč je o odpadních produktech, které vznikají při zpracovávání hospodářských zvířat. Během přednášky se seznámíte s druhy takových vedlejších bílkovinných produktů potravinářského průmyslu, jejich zpracováním a dalším využitím při výrobě věcí, s nimiž se všichni setkáváme v každodenním životě.

Experiment

Posluchači si budou moct osahat vzorky surovin i produkty z nich vyrobené. V případě delšího časového prostoru lze promítnout video vizualizovaného experimentu.

Délka

60 minut. Lze podle potřeby zkrátit na 45 minut či prodloužit na jiný časový úsek.

Ústav inženýrství polymerů

Další kurzy

  • Biologie
Životní podmínky se neustále mění. Jsme schopni držet krok se změnami prostředí a přizpůsobit se?
  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Existují zdravé a nezdravé potraviny, nebo jen zdravé a nezdravé stravování?
  • Fyzika Technika
V současnosti telefon dokáže určit naši polohu s přesností na několik metrů. Jak ale našli cestu mořeplavci ve starověku?