https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/pena_0.jpg?itok=M22PqkBk

Čistota půl pěny

Rezervace
Anotace

"Čistota půl pěny." Tak by mohlo znít nově vzniklé přísloví kosmetického cechu. Každodenně se jako spotřebitelé setkáváme s výrobky, které nás a naši domácnost zkrášlují, parfémují, čistí a blýskají novotou. Pěna je něco, co máme s používáním detergenčních přípravků neodmyslitelně spojeno. Opravdu je pěna nezbytná? Existují rozdíly mezi produkty na mytí nádobí ve dřezu a v myčce? A co šampon na vlasy, tekuté a tuhé mýdlo, mají něco společného? Jaké taje v sobě skrývá chemická čistírna oděvů? Co se děje během praní prádla?

Průběh

Na začátku se budeme bavit o lidském těle v kontextu kosmetických prostředků. Dozvíte se něco o pravidlech a požadavcích, která platí pro kosmetiku a detergenty a samozřejmě si tyto dvě skupiny výrobků definujeme a řekneme si, jaké jsou mezi nimi rozdíly. V další části budou naším předmětem zájmu nečistoty a špína a pak už přejdeme k vlastnostem kosmetických a čisticích přípravků - důležitá je hodnota pH a pěnivost. Na závěr se zaměříme na význam pěnivosti při praní prádla a mytí nádobí.

 

Délka

60 min

Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky

Další kurzy

  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Existují zdravé a nezdravé potraviny, nebo jen zdravé a nezdravé stravování?
  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Současná věda je k alchymii velmi kritická. Lze na ni ale také nahlížet jako na předchůdkyni dnešní chemie a vědy obecně.
  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Odpady ze zvířat jako užitečný zdroj surovin? K čemu lidem slouží vedlejší bílkovinné produkty potravinářského průmyslu?