Technologie jsou jídlo a bez nich bychom měli hlad. Možná na to zapomínáme a přemýšlíme raději o tom, jestli jíst potraviny v "biokvalitě", nebo "ze dvora" a „bez chemikálií“. Podstatnější ale je, že máme každý den co jíst, což je štěstí, které naši předkové často neměli. Za to, že je dnes potravin dostatek vděčíme několika lidem, kteří stojí za technologickým pokrokem, a kteří jsou širší veřejnosti v podstatě neznámí. Pojďme se tedy společně podívat, komu bychom měli děkovat před každým jídlem.
V úvodu přednášky se budu věnovat vývoji lidské populace v kontextu zemědělské produkce. Co je potřeba pro zvýšení výnosů základním zemědělských plodin? Nejprve se zaměříme na dusík, jeho přírodní zdroje a technologický pokrok vedoucí k průmyslové produkci hnojiv. Další část přednášky bude patřit pěstování nových, vysoce výnosných odrůd plodin, zejména pšenice.
Během přednášky se budu postupně věnovat těmto tématům a osobnostem:
1. Populace a potrava, plocha nutná k obživě jednoho člověka
2. Dusík v přírodě, zdoje dusíku
3. Fritz Haber, Carl Bosch - syntéza amoniaku z plynného dusíku
4. Norman Borlogh - odrůdy pšenice s vysokým výnosem
5. Mexico project a jeho další rozšíření
90 minut
Líbí se vám tento kurz?
Další kurzy
- Chemie
- Biologie
- Experiment
- Chemie
- Fyzika Technika
- Biologie