https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/462566172_551866950716541_6507258096113968412_n_0.jpg?itok=WBClgpom

Od hladomoru k obezitě

Rezervace
Anotace

Technologie jsou jídlo a bez nich bychom měli hlad. Možná na to zapomínáme a přemýšlíme raději o tom, jestli jíst potraviny v "biokvalitě", nebo "ze dvora" a „bez chemikálií“. Podstatnější ale je, že máme každý den co jíst, což je štěstí, které naši předkové často neměli.  Za to, že je dnes potravin dostatek vděčíme několika lidem, kteří stojí za technologickým pokrokem, a kteří jsou širší veřejnosti v podstatě neznámí. Pojďme se tedy společně podívat, komu bychom měli děkovat před každým jídlem.

V úvodu přednášky se budu věnovat vývoji lidské populace v kontextu zemědělské produkce. Co je potřeba pro zvýšení výnosů základním zemědělských plodin? Nejprve se zaměříme na dusík, jeho přírodní zdroje a technologický pokrok vedoucí k průmyslové produkci hnojiv. Další část přednášky bude patřit pěstování nových, vysoce výnosných odrůd plodin, zejména pšenice.

Průběh

Během přednášky se budu postupně věnovat těmto tématům a osobnostem:

1. Populace a potrava, plocha nutná k obživě jednoho člověka

2. Dusík v přírodě, zdoje dusíku

3. Fritz Haber, Carl Bosch - syntéza amoniaku z plynného dusíku

4. Norman Borlogh -  odrůdy pšenice s vysokým výnosem

5. Mexico project a jeho další rozšíření

 

 

Délka

90 minut

Ústav inženýrství ochrany životního prostředí

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
Změna klimatu, plasty, jedy,… Je to vážně tak zlé? Jak se vyvíjel vztah člověka a přírody a jak jsme se vlastně dostali tam, kde jsme dnes? A je z toho nějaká cesta ven a dál?
  • Chemie
Každý den se setkáváme s výrobky, které nás i naši domácnost zkrášlují, čistí a blýskají novotou. Jakou roli v jejich funkci hraje schopnost tvořit pěnu?
  • Fyzika Technika
  • Experiment
Sestrojení stroje, který by nepotřeboval pro svůj chod zdroj energie, nebo by dokonale přeměňoval teplo na práci, je snem mnoha vynálezců.