https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/DSC_0588-2n.jpg?itok=RPD9uomm

Jíte zdravě?

Rezervace
Anotace

Existují zdravé a nezdravé potraviny, nebo jen zdravé a nezdravé stravování? Jsou ztužené tuky to největší zlo, nebo je to cukr? Je k něčemu dobrá keto dieta? A co raw strava? Jak je to vlastně s cholesterolem? Pojďme se na to podívat okem odborným.

Průběh

V tomto kurzu vás vybavíme těmi nejdůležitějšími informacemi o výživě. Budeme se bavit o malnutrici, potravinové pyramidě, o jednotlivých živinách, ale také o civilizačních chorobách, které jsou s výživou spojeny. Po nutné dávce teorie přejdeme k praxi a od obecných doporučení k těm pro konkrétní lidi. Využijeme přístroje InBody a MaxPulse, které umí vyhodnotit váš aktuální stav (kolik máte v těle vody, tuků, svalů, jestli vám nehrozí kardiovaskulární nemoci, obezita, diabetes a podobně).

Experiment

Společně si vyzkoušíme něco z analýzy potravin. Zaměříme se třeba na barviva v lentilkách, při vytváření barevné mléčné duhy můžeme objevovat taje povrchového napětí, kyselým srážením mléka vyrobit tvaroh nebo si osahat retrogradační vlastnosti škrobu. Na závěr si pak zábavnou formou připravíme zdravou svačinku.

Délka

Kurz je možné realizovat v kratší verzi (120 minut), nebo v delší verzi (240 minut).

Další kurzy

  • Biologie
  • Fyzika
Přemýšleli jste někdy o tom, proč mravenec unese padesátkrát víc, než sám váží a proč si neublíží při pádu z velké výšky?
  • Fyzika
Staroměstský orloj denně přitahuje pozornost tisíců návštěvníků Prahy. Defilující figurky apoštolů přitom představují tu nejméně zajímavou část.
  • Fyzika
Na začátku každého výrobku je myšlenka, která se rodí v hlavě konstruktéra. Co všechno se musí stát, aby ji bylo možné zhmotnit? Jaké jsou limity konstrukčních a výrobních možností? Jakým způsobem se konstruktér podílí na výrobě vlastní součástky?