Kurzy

Rezervace

  • Biologie
Jaký byl jídelníček běžných lidí za první republiky a po druhé světové válce? Bylo tehdejší stravování skutečně zdravější, než je to dnešní?
  • Biologie
  • Chemie
„Proboha nejez to! Víš kolik to má éček?“ Taky občas slýcháte podobná varování? Možná je na čase si konečně ujasnit, jak to s těmi éčky vlastně je.
  • Biologie
  • Chemie
Světlé, tmavé, celozrnné, grahamové nebo snad radši bezlepkové? Jaké pečivo bychom vlastně měli jíst?
  • Biologie
  • Chemie
Jsou plasty reálnou hrozbou pro životní prostředí? Co jsou to mikroplasty?
  • Biologie
  • Chemie
Využití biotechnologií v potravinářství je poměrně známé. Biotechnologie se ale dostávají i do oblastí, kde byste je nečekali.
  • Biologie
  • Chemie
O lepku je v poslední době hodně slyšet. Převážně v negativních souvislostech.
  • Biologie
Myslíte si, že rostliny odevzdaně rostou tam, kde jste je zasadili? Tak to se mýlíte.
  • Biologie
Pro některé moderní šlechtitelská metoda, pro jiné hrozba a hra člověka na Stvořitele. Jak složité jsou genetické manipulace a kam posouvají lidstvo?
  • Biologie
Jaké strategie "lovu" používají masožravé rostliny? Víte, že masožravé jsou i houby?
  • Biologie
  • Chemie
Chiralita je vlastnost, kterou má spousta předmětů okolo nás, dokonce i většina molekul tvořících život na Zemi.
  • Biologie
Životní podmínky se neustále mění. Jsme schopni se změnami prostředí držet krok a přizpůsobit se?
  • Biologie
  • Chemie
  • Fyzika
Jak se vrchnímu konstruktérovi podařilo vytvořit tak dokonalé materiály a struktury? Umíme se dokonalostí inspirovat?
  • Biologie
  • Chemie
Historie objevování DNA je nadmíru zajímavá. Jak byla objasněna struktura DNA a kdo za tím stojí?
  • Biologie
Co nutí tažné ptáky urazit tisíce kilometrů? Jaké způsoby navigace používají? Jsou ptáci k migraci adaptováni?
  • Biologie
  • Chemie
V obchodech se denně potkáváme s nepřeberným množstvím různých druhů sýrů. Máme ještě vůbec šanci se v nich vyznat?
  • Biologie
  • Chemie
Některé potraviny obsahují nejen základní živiny, ale také látky, které nás mohou ochránit před různými typy onemocnění.
  • Biologie
  • Fyzika
Přemýšleli jste někdy o tom, proč mravenec unese padesátkrát víc, než sám váží a proč si neublíží při pádu z velké výšky?
  • Biologie
  • Chemie
Co jsou to antioxidanty? Jsou opravdu zdravé a chutné? Jak fungují a v jakých potravinách je najdeme?
  • Biologie
  • Chemie
  • Fyzika
Proteiny hrají klíčovou roli ve fungování organismů, některé slouží buňkám jako přepravci nákladů a fungují podobně jako spalovací motory automobilů.
  • Biologie
  • Chemie
Jaký je svět, ve kterém záleží na miliontinách milimetru? Schopnost rozpoznat nanočástice otevřela dokořán dveře pokroku.