- Chemie
- Biologie
- Fyzika Technika
Život, lehce představitelná, těžce definovatelná, fyzikálně-chemická složka vesmíru. Co to je a co to není? A víme to vůbec?
- Chemie
- Biologie
Technologie jsou jídlo a bez nich bychom měli hlad. Komu bychom měli děkovat před každým jídlem?
- Chemie
- Biologie
Biopolymer, biodegradace, biomateriály. Výrazy, se kterými se dnes běžně potkáváme. Rozumíme jim?
- Chemie
- Biologie
- Fyzika Technika
- Experiment
Vstáváme a usínáme ozářeni displeji mobilních telefonů. Bez umělého osvětlení si svět snad už ani neumíme představit.
- Biologie
- Experiment
Jste to co jíte. Výživa ovlivňuje vaše zdraví, aktivitu i náladu. Jak si ale sestavit správný jídelníček?
- Chemie
- Biologie
Jaké je složení mléka? Jak se liší mléko různých živočišných druhů? Co všechno se děje s mlékem, než se dostane do supermarketu?
- Chemie
- Biologie
Je pravda, že cukr je bílý jed? Jsou biopotraviny zdravější? Jaké mýty o potravinách kolují a co je na nich pravdy?
- Biologie
- Fyzika Technika
Chceme-li pochopit principy většiny přírodních jevů, neobejdeme se bez fyziky.
- Chemie
- Biologie
- Experiment
Současná věda je k alchymii velmi kritická. Lze na ni ale také nahlížet jako na předchůdkyni dnešní chemie a vědy obecně.
- Chemie
- Biologie
Psychedelika mají schopnost navozovat změny vnímání, myšlení, vědomí či emocí. Jak se z uvažovaných léčiv staly zakázané látky?
- Chemie
- Biologie
- Experiment
Hrdě se označujeme za národ pivařů... Jak dobře však ve skutečnosti známe tento zlatavý mok?
- Chemie
- Biologie
- Experiment
Odpady ze zvířat jako užitečný zdroj surovin? K čemu lidem slouží vedlejší bílkovinné produkty potravinářského průmyslu?
- Biologie
Jaké tkáně a orgány už umíme vypěstovat, a proč neumíme udělat třeba umělé srdce?
- Chemie
- Biologie
- Experiment
Existují zdravé a nezdravé potraviny, nebo jen zdravé a nezdravé stravování?
- Chemie
- Biologie
- Fyzika Technika
- Experiment
Nejjednodušší, nejběžnější, ale také nejúžasnější kapalina, bez které by život na Zemi neexistoval.
- Biologie
- Experiment
Seznamte se s novinkami v jídelníčku. Entomofágie, aneb kulinářská magie spojená s ochutnáním jedlého hmyzu, dáte si?
- Biologie
Země poskytla člověku veškeré zdroje, které potřeboval ke svému vývoji a k životu. Vážíme si toho dostatečně?
- Biologie
- Chemie
Změna klimatu, plasty, jedy,… Je to vážně tak zlé? Jak se vyvíjel vztah člověka a přírody a jak jsme se vlastně dostali tam, kde jsme dnes?
- Biologie
- Chemie
Pro mnohé jsou polymery stále velká neznámá. A to i přesto, že jste jimi doslova obklopeni a setkáváme se s nimi v běžném životě neustále.
- Chemie
- Biologie
- Experiment
Esenciální oleje možná znáte také jako silice nebo éterické oleje. Jaké je jejich chemické složení?
- Biologie
Jaký byl jídelníček běžných lidí za první republiky a po druhé světové válce? Bylo tehdejší stravování skutečně zdravější, než je to dnešní?
- Chemie
- Biologie
Světlé, tmavé, celozrnné, grahamové nebo snad radši bezlepkové? Jaké pečivo bychom vlastně měli jíst?
- Biologie
- Chemie
Jsou plasty reálnou hrozbou pro životní prostředí? Co jsou to mikroplasty?
- Biologie
- Chemie
Využití biotechnologií v potravinářství je poměrně známé. Biotechnologie se ale dostávají i do oblastí, kde byste je nečekali.
- Chemie
- Biologie
O lepku je v poslední době hodně slyšet. Je lepek opravdu zlo, které nás postupně zabíjí, nebo možné o něm říct i něco hezkého?
- Biologie
Pro některé moderní šlechtitelská metoda, pro jiné hrozba a hra člověka na Stvořitele. Jak složité jsou genetické manipulace a kam posouvají lidstvo?
- Biologie
Životní podmínky se neustále mění. Jsme schopni držet krok se změnami prostředí a přizpůsobit se?
- Biologie
- Chemie
- Fyzika Technika
Jak se vrchnímu konstruktérovi podařilo vytvořit tak dokonalé materiály a struktury? Umíme se dokonalostí inspirovat?
- Biologie
- Chemie
Historie objevování DNA je nadmíru zajímavá. Jak byla objasněna struktura DNA a kdo za tím stojí?
- Biologie
- Chemie
Některé potraviny obsahují nejen základní živiny, ale také látky, které nás mohou ochránit před různými typy onemocnění.
- Biologie
- Fyzika Technika
Přemýšleli jste někdy o tom, proč mravenec unese padesátkrát víc, než sám váží a proč si neublíží při pádu z velké výšky?
- Biologie
- Chemie
Co jsou to antioxidanty? Jsou opravdu zdravé a chutné? Jak fungují a v jakých potravinách je najdeme?
- Chemie
- Fyzika Technika
- Biologie
Proteiny hrají klíčovou roli ve fungování organismů, některé slouží buňkám jako přepravci nákladů a fungují podobně jako spalovací motory automobilů.
- Chemie
- Biologie
Jaký je svět, ve kterém záleží na miliontinách milimetru? Schopnost rozpoznat nanočástice otevřela dokořán dveře pokroku.