https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/_1730249.jpg?itok=y_AEOWH3

Pojďme na pivo... vědecky

Rezervace
Anotace

My Češi patříme mezi světové rekordmany v konzumaci piva. Jak dobře ale známe svůj národní nápoj? Jak časově náročné je pivo vyrábět a co všechno to obnáší? Jak pivo nejlépe skladovat? Jak se mění složení a vlastnosti piva v čase? Je rozdíl mezi pivem ve skle, plastu a plechu?

Průběh

Po krátkém úvodu do problematiky se seznámíme se surovinami pro výrobu piva a následně uhasíme žízeň po informacích o výrobním procesu. Popíšeme si jednotlivé kroky od šrotování až po stáčení a skladování, přičemž se zaměříme i na jejich časovou náročnost. Přičichneme také k tomu, jaké parametry piva sledujeme u nás v laboratoři.

Experiment

Ač by se to jistě některým studentům líbilo, výsledný produkt bohužel ochutnávat nebudeme. Alespoň si však ukážeme suroviny, z nichž se pivo vyrábí.

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Chemie
  • Fyzika
Žijeme v době plastové? Co stojí za úspěchem a širokým využitím těchto materiálů?
  • Biologie
  • Chemie
„Proboha nejez to! Víš kolik to má éček?“ Taky občas slýcháte podobná varování? Možná je na čase si konečně ujasnit, jak to s těmi éčky vlastně je.
  • Chemie
  • Fyzika
  • Biologie
Proteiny hrají klíčovou roli ve fungování organismů, některé slouží buňkám jako přepravci nákladů a fungují podobně jako spalovací motory automobilů.