https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/jahody_0.JPG?itok=dhYip9zt

Zdraví skryté v potravinách

Rezervace
Anotace

Má současná západní populace nezdravé stravovací návyky? Jak je na tom se životosprávou? Asi tušíte, že to nebude nijak slavné. Dobrá zpráva ale je, že si můžeme výrazně pomoci, stačí se trošku víc dívat kolem sebe. Celá řada potravin obsahuje totiž látky, které nás mohou chránit před různým typem onemocnění. Významnými složkami potravin jsou například antioxidanty, o těch všichni slýcháme spoustu věcí, ale málokdo ví, co si pod pojmem antioxidant představit a co taková látka vlastně umí. Ve svém kurzu vám problematiku antioxidantů přiblížím.
A nezůstanu jen u teorie, uvedu také příklady potravin, které tyto bioaktivní látky obsahují. Možná vás překvapí, kde všude tyto důležité látky najdete. Existují i druhy ovoce, které nejsou úplně tradiční, přitom jsou plné „zdravých“ látek a máte je přímo u nosu.

Průběh

V kurzu se dovíte zejména jakým způsobem stravovací návyky a nesprávná životospráva ovlivňují zdraví. Jak lze tyto rizikové faktory eliminovat a co se může stát, pokud je eliminovat nezvládnete. Jelikož je jedním z rizikových faktorů v Evropě nízká spotřeba ovoce a zeleniny, bude vysvětleno, jakým způsobem se na zdraví může podílet právě tato komodita a jaké nutričně cenné látky obsahuje. Navíc bude rozšířena problematika netradičních druhů ovocných plodin právě s významnými obsahy bioaktivních látek, zejména antioxidantů.

Délka

60 minut

Ústav analýzy a chemie potravin

Další kurzy

  • Chemie
Jak propletený je příběh chemie s naším příběhem, příběhem lidstva? Vytvořili jsme chemii nebo chemie vytvořila nás?
  • Chemie
  • Biologie
O lepku je v poslední době hodně slyšet. Je lepek opravdu zlo, které nás postupně zabíjí, nebo možné o něm říct i něco hezkého?
  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Existují zdravé a nezdravé potraviny, nebo jen zdravé a nezdravé stravování?