https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/bread-1-1565525_0.jpg?itok=rSySuGw8

(Ne)bezpečný lepek

Rezervace
Anotace

Lepek je bílkovina. Kontroverzní bílkovina. Před pár desítkami let o něm věděla jen hrstka lidí, dnes o něm mluví téměř každý. Kolem nás je spousta informací o jeho škodlivosti, nebezpečnosti a nutnosti se před ním chránit. Najdou se však i informace o jeho nezastupitelné úloze při výrobě pečiva. Kde se lepek vzal? Je skutečně jiný, než býval dřív? Proč stále více lidí trpí po jeho konzumaci různými neduhy? Je bezlepkové pečivo zdravější než pšeničné? Zhubneme, když nahradíme pšeničné pečivo bezlepkovým?

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Fyzika
Na začátku každého výrobku je myšlenka, která se rodí v hlavě konstruktéra. Co všechno se musí stát, aby ji bylo možné zhmotnit? Jaké jsou limity konstrukčních a výrobních možností? Jakým způsobem se konstruktér podílí na výrobě vlastní součástky?
  • Fyzika
Narodil se Ježíš Kristus opravdu v 1. roce po Kristu? Jaký astronomický úkaz se odehrál na tehdejší obloze?
  • Biologie
Země poskytla člověku veškeré zdroje, které potřeboval ke svému vývoji a k životu. Vážíme si toho dostatečně? Je planeta schopna uživit lidstvo i v budoucnu?