http://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/jahody_0.JPG?itok=dhYip9zt

Zdraví skryté v potravinách

Rezervace
Anotace

Má současná západní populace nezdravé stravovací návyky? Jak je na tom se životosprávou? Asi tušíte, že to nebude nijak slavné. Dobrá zpráva ale je, že si můžeme výrazně pomoci, stačí se trošku víc dívat kolem sebe. Celá řada potravin obsahuje totiž látky, které nás mohou chránit před různým typem onemocnění. Významnými složkami potravin jsou například antioxidanty, o těch všichni kolem sebe slýcháme spoustu věcí, ale málokdo ví, co si pod pojmem antioxidant představit a co taková látka vlastně umí. Ve svém kurzu vám problematiku antioxidantů přiblížím.
A nezůstanu jen u teorie, uvedu také příklady potravin, které tyto bioaktivní látky obsahují. Možná vás překvapí, kde všude důležité látky najdete. Existují i druhy ovoce, které nejsou úplně tradiční, ale přitom jsou plné "zdravých" látek a máte je přímo u nosu.

Průběh

V kurzu se dovíte zejména jakým způsobem stravovací návyky a nesprávná životospráva ovlivňují zdraví. Jak lze tyto rizikové faktory eliminovat a co se může stát, pokud je eliminovat nezvládnete. Jelikož je jedním z rizikových faktorů v Evropě nízká spotřeba ovoce a zeleniny bude vysvětleno, jakým způsobem se na zdraví může podílet právě tato komodita a jaké nutričně cenné látky obsahuje. Navíc bude rozšířena problematika netradičních druhů ovocných plodin právě s významnými obsahy bioaktivních látek, zejména antioxidantů.

Délka

60 minut

Ústav analýzy a chemie potravin

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
Historie objevování DNA je nadmíru zajímavá. Jak byla objasněna struktura DNA a kdo za tím stojí?
  • Biologie
  • Chemie
Co jsou to antioxidanty? Jsou opravdu zdravé a chutné? Jak fungují a v jakých potravinách je najdeme?
  • Biologie
Jaký byl jídelníček běžných lidí za první republiky a po druhé světové válce? Bylo tehdejší stravování skutečně zdravější, než je to dnešní?