http://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/jahody_0.JPG?itok=dhYip9zt

Zdraví skryté v potravinách

Rezervace
Anotace

Má současná západní populace nezdravé stravovací návyky? Jak je na tom se životosprávou? Asi tušíte, že to nebude nijak slavné. Dobrá zpráva ale je, že si můžeme výrazně pomoci, stačí se trošku víc dívat kolem sebe. Celá řada potravin obsahuje totiž látky, které nás mohou chránit před různým typem onemocnění. Významnými složkami potravin jsou například antioxidanty, o těch všichni kolem sebe slýcháme spoustu věcí, ale málokdo ví, co si pod pojmem antioxidant představit a co taková látka vlastně umí. Ve svém kurzu vám problematiku antioxidantů přiblížím.
A nezůstanu jen u teorie, uvedu také příklady potravin, které tyto bioaktivní látky obsahují. Možná vás překvapí, kde všude důležité látky najdete. Existují i druhy ovoce, které nejsou úplně tradiční, ale přitom jsou plné "zdravých" látek a máte je přímo u nosu.

Průběh

V kurzu se dovíte zejména jakým způsobem stravovací návyky a nesprávná životospráva ovlivňují zdraví. Jak lze tyto rizikové faktory eliminovat a co se může stát, pokud je eliminovat nezvládnete. Jelikož je jedním z rizikových faktorů v Evropě nízká spotřeba ovoce a zeleniny bude vysvětleno, jakým způsobem se na zdraví může podílet právě tato komodita a jaké nutričně cenné látky obsahuje. Navíc bude rozšířena problematika netradičních druhů ovocných plodin právě s významnými obsahy bioaktivních látek, zejména antioxidantů.

Délka

60 minut

Ústav analýzy a chemie potravin

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
V obchodech se denně potkáváme s nepřeberným množstvím různých druhů sýrů. Máme ještě vůbec šanci se v nich vyznat?
  • Biologie
Myslíte si, že rostliny odevzdaně rostou tam, kde jste je zasadili? Tak to se mýlíte.
  • Fyzika
Od objevu dalekohledu uplynulo několik set let. Co viděl astronom v 17. století a co může vidět dnes?