http://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/prav%C3%BDlev%C3%BD%20%283%29.JPG?itok=4Ij40qZH

Pravý levý svět

Rezervace
Anotace

Podívejte se na své ruce. Levá je zrcadlovým obrazem pravé (a naopak) a jednu s druhou nelze ztotožnit. Tuto vlastnost má spousta předmětů okolo nás, dokonce i většina molekul tvořících život na Zemi. Na rozdíl od rukou (většina lidí nemá obě levé) se v živých organismech vyskytuje výhradně jedna zrcadlová forma cukrů, aminokyselin či proteinů. Jak je to možné, když v laboratořích vznikají obě formy se stejnou pravděpodobností? Jak to, že někteří živočichové či rostliny lpí na nesymetrii vložené do vínku molekulárními stavebními kameny, jiným je to lhostejné a další tvarují svá symetrická těla molekulám navzdory?

Průběh

Nejprve si vysvětlíme ústřední pojem tohoto kurzu, tedy chiralitu. Stručně se podíváme do historie, kde zjistíme, že zakladatel moderní biochemie Louis Pasteur byl původně chemik a ve světě mikrobů celý život marně pátral po původci chirality. Dále si představíme řadu příkladů makroskopické chirality ve světě rostlin i živočichů a postupně se budeme snažit pochopit, proč některé organismy jsou chirální a jiné nikoliv. Krátce zabrousíme do světa fyziky, která má na vše podstatné, když ne zcela jasnou odpověď, tak alespoň naznačuje, odkud vítr vane. Díky příkladům z literatury a filmu a ukázkám chirálních předmětů denní potřeby zjistíte, že se Vás chiralita dotýká víc, než jste si mysleli.

Délka

90 minut

Další informace

Chiralita se pravděpodobně probírá v chemii, ovšem jen ve velmi omezené podobě, prakticky jen na příkladu uhlíku substituovaného čtyřmi různými substituenty ve vrcholech nepravidelného čtyřstěnu. Tento kurz se snaží naznačit obrovský přesah této vlastnosti objektů napříč přírodními vědami.

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
Jaký je svět, ve kterém záleží na miliontinách milimetru? Schopnost rozpoznat nanočástice otevřela dokořán dveře pokroku.
  • Biologie
  • Chemie
Co jsou to antioxidanty? Jsou opravdu zdravé a chutné? Jak fungují a v jakých potravinách je najdeme?
  • Biologie
  • Chemie
O lepku je v poslední době hodně slyšet. Převážně v negativních souvislostech. Je lepek opravdu zlo, které nás postupně zabíjí, nebo možné o něm říct i něco hezkého?