https://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/_1730249.jpg?itok=y_AEOWH3

Pojďme na pivo... vědecky

Rezervace
Anotace

My Češi patříme mezi světové rekordmany v konzumaci piva. Jak dobře ale známe svůj národní nápoj? Jak časově náročné je pivo vyrábět a co všechno to obnáší? Jak pivo nejlépe skladovat? Jak se mění složení a vlastnosti piva v čase? Je rozdíl mezi pivem ve skle, plastu a plechu?

Průběh

Po krátkém úvodu do problematiky se seznámíme se surovinami pro výrobu piva a následně uhasíme žízeň po informacích o výrobním procesu. Popíšeme si jednotlivé kroky od šrotování až po stáčení a skladování, přičemž se zaměříme i na jejich časovou náročnost. Přičichneme také k tomu, jaké parametry piva sledujeme u nás v laboratoři.

Experiment

Ač by se to jistě některým studentům líbilo, výsledný produkt bohužel ochutnávat nebudeme. Alespoň si však ukážeme suroviny, z nichž se pivo vyrábí.

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Chemie
  • Biologie
  • Experiment
Esenciální oleje možná znáte také jako silice nebo éterické oleje. Jaké je jejich chemické složení? Mají nějakou biologickou aktivitu nebo "jenom voní"?
  • Biologie
  • Chemie
Využití biotechnologií v potravinářství je poměrně známé. Biotechnologie se ale dostávají i do oblastí, kde byste je nečekali.
  • Chemie
  • Fyzika
Běžné oblečení, funkční prádlo, neprůstřelné vesty ale i technické tkaniny. Tady všude se potkáte s polymerními vlákny. Jaké jsou jejich vlastnosti, výhody a nevýhody?