http://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/IMG_8279_0.jpg?itok=IcyxG4Xl

Od Rettigové po molekulární kuchyni

Rezervace
Anotace

Možná se o vás říká, že vaříte jako Magdalena Dobromila Rettigová. Víte, co přesně to znamená? Jaký byl jídelníček běžných lidí za první republiky a po druhé světové válce? Bylo tehdejší stravování skutečně zdravější, než je to dnešní? Za posledních sto let se jídelníček západní společnosti poměrně dramaticky proměnil. Od hladových bouří počátku století jsme došli až k fastfoodu, veganství nebo dietám všeho druhu. Jaká je současnost a budoucnost naší kuchyně? Měli bychom jíst stravu bez masa, lepku nebo laktózy? A co jedlý hmyz?

Průběh

Svůj kurz začnu vyprávěním o stravování v období před první světovou válkou a za první republiky. Ukážeme si, jak a z jakých surovin vařila Magdalena Dobromila Rettigová. Budu také mluvit o nelehkých začátcích samostatného Československa, o hladových bouřích, nedostatku zboží nebo americké potravinové pomoci. V další části přednášky se zaměřím na výživu po druhé světové válce a v období komunismu. Společně si srovnáme nabídku restaurací v současnosti a před 80 lety. Některé tradice a zvyklosti dob minulých přečkaly až do dnešních dnů, budu mluvit například o obložených chlebíčkách, špekáčcích nebo zabíjačkách. Z historie se postupně dostaneme až do současnosti a pokusím se zhodnotit aktuální stravovací trendy, ať už jde o fastfoodové stravování, diety, vegetariánství, bezlepkovou, bezlaktózovou stravu nebo třeba problematiku jedlého hmyzu. Závěr kurzu si zpestříme trochou molekulární gastronomie.

Délka

45 minut

Ústav analýzy a chemie potravin

Další kurzy

  • Biologie
Co nutí tažné ptáky urazit tisíce kilometrů? Jaké způsoby navigace používají? Jsou ptáci k migraci adaptováni?
  • Biologie
  • Chemie
„Proboha nejez to! Víš kolik to má éček?“ Taky občas slýcháte podobná varování? Možná je na čase si konečně ujasnit, jak to s těmi éčky vlastně je.
  • Biologie
  • Chemie
Světlé, tmavé, celozrnné, grahamové nebo snad radši bezlepkové? Jaké pečivo bychom vlastně měli jíst?