http://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/s%C3%BDr%20jako%20s%C3%BDr_0.jpg?itok=tmksKveN

Není sýr jako sýr

Rezervace
Anotace

Možná nepatříme mezi typické „sýrové“ národy, ale i tak se český trh může pochlubit bohatou nabídkou nejrůznějších druhů sýrů. Podle čeho se v obchodech rozhodujeme? Většinou podle zvyklostí a také ceny sýrů. Ale ruku na srdce, většina konzumentů se v široké nabídce dostatečně neorientuje. Navíc některé výrobky, které se „tváří“ jako sýr, sýrem ve skutečnosti nejsou. Jedná se o tzv. imitace či analogy sýrů. Má obyčejný konzument možnost takové výrobky rozeznat? A na základě čeho by se měl nejlépe rozhodnout před tím, než výrobek vloží do nákupního košíku?

Průběh

V úvodu nemůžu vynechat základní surovinu pro výrobu sýrů, budu se tedy věnovat vlastnostem a složení mléka. V dalších částech přednášky se pokusím rozdělit sýry podle různých hledisek (například podle druhu mléka, obsahu tuku nebo sušiny, způsobu srážení a také podle typu výrobního procesu) a u každé skupiny sýrů uvedu, co je pro ně charakteristické, jak se vyrábí a co od nich můžete čekat. Budeme mluvit i o tavených sýrech a jejich analozích. A na závěr si zkusíme říct, podle čeho bychom se měli při nákupech rozhodovat.

Délka

60 minut

Další kurzy

  • Chemie
Určit prostorovou strukturu molekul je vrcholné číslo všech chemických artistů. Umíme to už přes sto let a umíme to čím dál lépe.
  • Chemie
  • Fyzika
Žijeme v době plastové? Co stojí za úspěchem a širokým využitím těchto materiálů?
  • Biologie
  • Chemie
  • Fyzika
Jak se vrchnímu konstruktérovi podařilo vytvořit tak dokonalé materiály a struktury? Umíme se dokonalostí inspirovat?