Možná nepatříme mezi typické „sýrové“ národy, ale i tak se český trh může pochlubit bohatou nabídkou nejrůznějších druhů sýrů. Podle čeho se v obchodech rozhodujeme? Většinou podle zvyklostí a také ceny sýrů. Ale ruku na srdce, většina konzumentů se v široké nabídce dostatečně neorientuje. Navíc některé výrobky, které se „tváří“ jako sýr, sýrem ve skutečnosti nejsou. Jedná se o tzv. imitace či analogy sýrů. Má obyčejný konzument možnost takové výrobky rozeznat? A na základě čeho by se měl nejlépe rozhodnout před tím, než výrobek vloží do nákupního košíku?
V úvodu nemůžu vynechat základní surovinu pro výrobu sýrů, budu se tedy věnovat vlastnostem a složení mléka. V dalších částech přednášky se pokusím rozdělit sýry podle různých hledisek (například podle druhu mléka, obsahu tuku nebo sušiny, způsobu srážení a také podle typu výrobního procesu) a u každé skupiny sýrů uvedu, co je pro ně charakteristické, jak se vyrábí a co od nich můžete čekat. Budeme mluvit i o tavených sýrech a jejich analozích. A na závěr si zkusíme říct, podle čeho bychom se měli při nákupech rozhodovat.
60 minut
Líbí se vám tento kurz?
Další kurzy
- Biologie
- Chemie
- Fyzika
- Fyzika