http://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/bread-1-1565525_0.jpg?itok=rSySuGw8

(Ne)bezpečný lepek

Rezervace
Anotace

Lepek je bílkovina. Kontroverzní bílkovina. Před pár desítkami let o lepku věděla jen hrstka lidí, dnes o něm mluví téměř každý. Kolem nás je spousta informací o jeho škodlivosti, nebezpečnosti a nutnosti chránit se před ním. Najdou se však i informace o jeho nezastupitelné úloze při výrobě pečiva. Kde se lepek vzal? Je skutečně jiný, než býval dřív? Proč stále více lidí trpí po jeho konzumaci různými neduhy? Je bezlepkové pečivo zdravější než pšeničné? Zhubneme, když nahradíme pšeničné pečivo bezlepkovým?

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
Využití biotechnologií v potravinářství je poměrně známé. Biotechnologie se ale dostávají i do oblastí, kde byste je nečekali.
  • Fyzika
Narodil se Ježíš Kristus opravdu v 1. roce po Kristu? Jaký astronomický úkaz se odehrál na tehdejší obloze?
  • Biologie
Myslíte si, že rostliny odevzdaně rostou tam, kde jste je zasadili? Tak to se mýlíte.