http://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/bread-1-1565525_0.jpg?itok=rSySuGw8

(Ne)bezpečný lepek

Rezervace
Anotace

Lepek je bílkovina. Kontroverzní bílkovina. Před pár desítkami let o lepku věděla jen hrstka lidí, dnes o něm mluví téměř každý. Kolem nás je spousta informací o jeho škodlivosti, nebezpečnosti a nutnosti chránit se před ním. Najdou se však i informace o jeho nezastupitelné úloze při výrobě pečiva. Kde se lepek vzal? Je skutečně jiný, než býval dřív? Proč stále více lidí trpí po jeho konzumaci různými neduhy? Je bezlepkové pečivo zdravější než pšeničné? Zhubneme, když nahradíme pšeničné pečivo bezlepkovým?

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Biologie
Jaké strategie "lovu" používají masožravé rostliny? Víte, že masožravé jsou i houby?
  • Fyzika
Čas zastavit nedokážeme, ale s pomocí vysokorychlostní kamery si s ním můžeme hrát. Jak tyto kamery fungují?
  • Biologie
Životní podmínky se neustále mění. Jsme schopni se změnami prostředí držet krok a přizpůsobit se?