http://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/bread-1-1565525_0.jpg?itok=rSySuGw8

(Ne)bezpečný lepek

Rezervace
Anotace

Lepek je bílkovina. Kontroverzní bílkovina. Před pár desítkami let o lepku věděla jen hrstka lidí, dnes o něm mluví téměř každý. Kolem nás je spousta informací o jeho škodlivosti, nebezpečnosti a nutnosti chránit se před ním. Najdou se však i informace o jeho nezastupitelné úloze při výrobě pečiva. Kde se lepek vzal? Je skutečně jiný, než býval dřív? Proč stále více lidí trpí po jeho konzumaci různými neduhy? Je bezlepkové pečivo zdravější než pšeničné? Zhubneme, když nahradíme pšeničné pečivo bezlepkovým?

Délka

45 minut

Další kurzy

  • Fyzika
Dřímá ve vás myšlenka, proč má únor jen 28 dní? A co je důvodem, že některý měsíc má dnů 30 a jiný 31? Objevte taje našeho kalendáře.
  • Biologie
  • Chemie
  • Fyzika
Proteiny hrají klíčovou roli ve fungování organismů, některé slouží buňkám jako přepravci nákladů a fungují podobně jako spalovací motory automobilů.
  • Biologie
Jaké strategie "lovu" používají masožravé rostliny? Víte, že masožravé jsou i houby?