http://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/s%20l%C3%A1skou.jpg?itok=JIiCGuIM

Dnešní menu: Zdravé a chutné antioxidanty

Rezervace
Anotace

Média nás zahlcují zprávami o volných radikálech, oxidačním stresu a antioxidantech. Víme, ale opravdu o čem je řeč? Co jsou to volné radikály a jak vznikají? Jakým způsobem mohou zasahovat do fungování buněk našeho těla? V tomto kurzu se pokusím na tyto otázky odpovědět a nezůstanu jen u toho. V další části se zaměřím na problémy, které mohou způsobovat oxidační reakce probíhající v potravinách. Umí se jim samy potraviny „bránit“? Obsahují potraviny přirozené antioxidanty a mohou tyto antioxidanty být prospěšné i pro nás? Představím vám celou řadu bioaktivních složek potravin, seznámím vás s významnými hydrofilními a lipofilními antioxidanty, jejich výskytem a pozitivními účinky v potravinách, ale i s jejich významem pro lidský organismus.

Průběh

V úvodu se budu věnovat výživě člověka, vysvětlím, co jsou hlavní živiny, přídatné živiny a bioaktivní složky. V další části kurzu se zaměřím na oxidační procesy, princip vzniku volných radikálů a mechanismus působení antioxidantů. Povíme si, jaké antioxidanty se tvoří v organismu, a jaké můžeme najít v různých druzích potravin. Dále budeme mluvit o vitaminech C a E, minerálních látkách selenu a zinku, karotenoidech a polyfenolech. Na závěr se budu věnovat konkrétním příkladům potravin s antioxidačním účinkem.

Délka

45 minut

Ústav analýzy a chemie potravin

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
Chiralita je vlastnost, kterou má spousta předmětů okolo nás, dokonce i většina molekul tvořících život na Zemi.
  • Fyzika
Nobelova cena za fyziku byla v roce 2017 udělena za přímé potvrzení existence gravitačních vln. Čím je tento objev významný?
  • Biologie
  • Fyzika
Přemýšleli jste někdy o tom, proč mravenec unese padesátkrát víc, než sám váží a proč si neublíží při pádu z velké výšky?