http://vedanaprani.cz/sites/default/files/styles/1920x1080/public/Brouci%20na%20tal%C3%AD%C5%99i%20%282%29.jpg?itok=0Z8Iywa7

Brouci na talíři

Rezervace
Anotace

Čokoládový muffin s moučným červem, tvarohový řez s kobylkou, červí salátek. Zdá se vám to poněkud neatraktivní? Opak je pravdou!

Jídelníček Čechů zažívá v posledním období mnoho změn a ve využití netradičních potravin doslova revoluci. Jedlý hmyz se od roku 2018 stává i po právní stránce novou potravinou a řadí se mezi hospodářská zvířata. Potemník moučný, potemník brazilský nebo cvrček stepní poskytuje zajímavé vlastnosti nejen z nutričního hlediska, ale také po senzorické stránce. V rámci přednášky se dozvíte, které druhy hmyzu jsou vhodné ke konzumaci, o jejich nutričních hodnotách a termické úpravě.

Samozřejmostí je i ochutnávka!

Pozor. Po absolvování přednášky dost možná popřemýšlíte o změně jídelníčku.

Průběh

Dozvíte se pár slov o entomofágii, jak vznikla a proč je to aktuálně oblíbené téma. Zmíníme výhody i nevýhody, nutriční vlastnosti, rizika a dostanete i návod na přípravu. Zjistíme, jak se na brouky na talíři dívá současná legislativa a to nejlepší nakonec – samotná ochutnávka a diskuze!

Délka

90 min.

45 min. (přednáška) + 45 min. (degustace) 

Ústav analýzy a chemie potravin
Ústav analýzy a chemie potravin

Další kurzy

  • Biologie
  • Chemie
  • Fyzika
Proteiny hrají klíčovou roli ve fungování organismů, některé slouží buňkám jako přepravci nákladů a fungují podobně jako spalovací motory automobilů.
  • Biologie
  • Chemie
Světlé, tmavé, celozrnné, grahamové nebo snad radši bezlepkové? Jaké pečivo bychom vlastně měli jíst?
  • Fyzika
Jak se vyvíjel fyzikální pohled na svět? Svět je jiný pokud jej popisujete kvantovou teorií. Platí i v mikrosvětě stejná pravidla?